اگر بر اساس يكي از تعريف هاي موجود، اخلاق پزشكي را مجموعه اي از بايدها و نبايدهاي كاركنان سلامت بدانيم؛ بررسي ها و بايسته هاي اخلاقي هيچ گاه از طبابت و زندگي بشري جدا نبوده است. در دانشكده پزشكي، همواره درس اخلاق و توصيه هاي اخلاقي همراه تدريس و آموزش رشته پزشكي ارائه مي شده است. از سال 1373 با تشكيل دفتري در معاونت فرهنگي دانشجويي وزارت متبوع، توجه ويژه اي به موضوع اخلاق پزشكي شد و تدريس اين واحد به سمت دقت بيشتر و نظام مند شدن پيش رفت. تا سال 1389 گروه پزشكي اجتماعي مسئوليت ارائه اين درس را برعهده داشت و در دانشكده پزشكي گروه مشخص و مجزائي به نام گروه اخلاق پزشكي وجود نداشت. در سال 1389 «گروه اخلاق پزشكي» با مديريت استاد خوش نام و با سابقه دانشكده پزشكي، استاد دكتر ابراهيم اسفندياري، متخصص آناتومي؛ در دانشكده پزشكي تشكيل شد اما هيچ عضو رسمي و دانش آموخته اي نداشت و تاكنون هم ندارد. از اين رو گروه به شكل مجازي و با استفاده از توان اساتيد علاقه مند ساير گروهها اداره مي شد. از همان سال يكي از دانشجويان PhD اخلاق پزشكي كشور به نام دکتر محسن رضائی آدریانی، با گروه شروع به همكاري نمود و ضمن استفاده از اساتيد علاقه مند دانشكده، براي هرچه بهتر ارائه شدن اين درس براي ارائه برخي از جلسات از توان و استعداد ديگر دانشگاههاي كشور هم استفاده گرديد. همزمان با پي گيري فراوان مدير گروه و به منظور ارتقاي كيفيت درس اخلاق پزشكي 2 واحدي دانشجويان پزشكي، با مصوبه شوراي آموزشي دانشگاه، تك درس 2 واحدي به سه قسمت و سه درس مجزا تقسيم شد: «5/0 واحد (مطالب مقدماتي و پايه) در دوره ICM، 1 واحد(موارد اخلاق كاربردي پزشكي) در دوره كارآموزي باليني و 5/0 واحد (باقيمانده مباحث و بررسي عملي كارورز از لحاظ رعايت اصول و قواعد اخلاق پزشكي) در دوره كارورزي.»
از سال 1392 استاد خوش نام ديگري از دانشكده پزشكي، استاد دكتر بهزاد شمسی موركاني متخصص كودكان و نوزادان مديريت گروه را برعهده گرفت كه تاكنون ادامه دارد. در اين مدت پي گيري هاي فراوان براي تعيين طرح درس عملي در دوره كارورزي انجام شده و به لطف خداوند متعال آمادگي قابل قبول ارائه اين درس از اول مهرماه 1394 به وجود آمده است.
لازم به ذکر است در بیست و هشتمین جلسه شورای دانشگاه مورخ 18/5/96 گروه اخلاق پزشکی به گروه اخلاق در علوم سلامت دانشگاه تغییر نام یافت و محل استقرار آن در دانشکده پزشکی مشخص گردید.
از دیماه سال 1398 سرکار خانم دکتر ندا یاوری دانش آموخته این رشته تعهدات خود را رسماً در گروه شروع کردند و با توجه به ابلاغی که از طرف جناب آقای دکتر نعمت بخش رئیس محترم دانشکده پزشکی صادر گردید ایشان از اسفندماه 98 به عنوان معاون آموزشی گروه معرفی شدند.
ماموریت:
ماموریت گروه، ارتقاء سطح توانمندي دانشجويان طب عمومي، دستياران تخصصي و فوق تخصصي و دانش آموختگان رشته پزشكي براي ارايه مراقبتهاي سلامت و با رعایت اخلاق پزشکی متعالي و رفتار حرفهاي است.
اين گروه برای دستیابی به اخلاق و رفتار فوق با استفاده از مبانی دین اسلام و سابقه طب ایرانی موارد زیر را پیگیری می کند:
استفاده از دانش كاربردي و روزآمد ملی و بین المللی حوزه اخلاق و كسب مهارتهاي ضروري اخلاق عملي تلاش خواهد نمود که علاقه مندي روزافزون و تعهد لازم در فراگيران و تعامل با خدمت گيرنده ها را عيني نماید.
اين رسالت با بهرهگيري از همکاري تنگاتنگ ساير گروهها به عنوان علمی بین رشته ای استحکام مييابد تا دانشکده و دانشگاه بتواند در حد شایستگی ها پيشگام حفظ اصول اخلاق حرفهاي و ارتقاء آن باشد.
تحقیقات گروه با بهره گيري از اساتيد مجرب و علاقمند و دانشجويان و دستياران پرتلاش و با انگيزه و تعامل و همكاري موثر با نظام ارائه خدمات و ارايهدهندگان و گيرندگان خدمات سازماندهي می شود.
اين تحقيقات در راستاي نيازهاي در حال تغيير جامعه (استان وكشور) و به منظور پاسخگويي به آنها و با استفاده از منابع غني اسلامي- ايراني و به منظور توليد علم اجرا ميگردد. مجموع اين فرآيندها در جهت خدمترساني برجسته و حمايت(Advocacy) از حوزه اخلاق فرد خانواده، جامعه آنها و الگو بودن جامعه دانشگاهي خواهد بود.
هدف کلی:
مراقبت با كيفيت بهتر خدمت گیرنده با جهتگيري اخلاق پزشکی و رفتار حرفهاي متعالي و توليد دانش كاربردي مبتنی بر شواهد و حضور در عرصههاي خدمات براي ارايه مشاوره اخلاق پزشكي و...
هدف اختصاصی:
- تدوین برنامه راهبردی گروه.
- تشکیل ساختارهای عملياتي (مديريتي، هیات علمی، مشورتی بین رشته ای) گروه.
- تدوین برنامه سالیانه گروه باتوجه به برنامه راهبردی.
- نیاز سنجی برای تدوین اهداف یادگیری فراگیران.
- تدوین برنامه های درسی فراگیران.
- مشخص نمودن منابع مورد نیاز برنامه های درسی اعم از هیات علمی، مدیریتی، عرصه های یادگیری و...
- مشخص نمودن محورهای تحقیقاتی مربوط به گروه اخلاق پزشکی.
حضور در مراکز ارائه خدمات و کمیته های اخلاق مربوطه